Rood en bewerkt vlees

Afgelopen week konden we lezen dat het eten van rood en bewerkt vlees slecht voor onze gezondheid is.  In bepaalde gevallen is dat ook zo. Maar als je niet meer dan 1 of 2 keer per week rood of bewerkt vlees eet,  je vlees niet te donker laat worden middels bakken of roosteren en in echte boter of bijvoorbeeld ghee bakt, hoef je  mijns inziens niet gelijk in de stress te schieten over dit bericht.  Ook hier geldt alles met mate en kijk of het voedsel (vlees in dit geval) niet gedenaturaliseerd is of dat er onnatuurlijke zaken aan zijn toegevoegd.

Het is heel gezond om af te wisselen tussen mager varkensvlees, rundvlees, kip, kalkoen en vis (liefst biologisch of eventueel scharrel). Bij uitzondering een vet stukje vlees moet ook kunnen. En ook een of twee dagen per week  geen vlees te eten is gezond. Denk aan een heerlijk gerecht met bonen of linzen of alleen groenten met ei, volkorrenrijst of -pasta.

Wat volgens mij belangrijk is om te weten is dat bewerkt vlees (dus ook vleeswaren) en ook uit de bio industrie veel ongezonde toevoegingen bevat. Zo zou ik ook niet te vaak gerookte vis, vlees of vleeswaren eten. En als je vlees eet, combineer dit dan met voldoende groenten voor de juiste vertering.

Ik was laatst bij de supermarkt (de scharrelslager was al gesloten) en wilde biologisch gehakt kopen. Tot mijn verbazing stond er op het etiket, dat er naast gehakt toch weer andere zaken waren toegevoegd onder de noemer: ‘natuurlijke smaakmiddelen’ of iets van die strekking. Wat die middelen precies waren werd niet vermeld. Onder het mom van: ‘Better safe than sorry’, zocht ik verder bij biologisch vlees tot ik een karbonade vond waar bij de ingrediënten alleen varkensvlees werd vermeld.  Zo zie je, je hebt altijd een keus.

Daar gaat ook mijn lezing in Utrecht over op zaterdag middag om 13:00 uur: Wat je wilt weten over gezond eten”. Na de lezing kun je zelf met gezondere alternatieven aan de slag, slim boodschappen doen en je krijgt recepten voor gezonde alternatieven mee. Ben je geinteresseerd of wil je je aanmelden. Check de site.