RSI Klachten

Arbeid gerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat, of wel Repetitive Strain Injuries (RSI), vallen binnen de TCM met name onder ‘bi-syndromen’ en zijn al lang niet meer voorbehouden aan mensen die achter hun computer zitten op hun kantoor of technische handelingen moeten verrichten in een fabriek of bouwplaats. Inmiddels is het veel wijder verspreid. Iedereen heeft anno nu een laptop, tablet of smartphone waarachter uren wordt doorgebracht. Omdat de (werk-)plek vaak mobiel is, is er steeds minder aandacht voor de lichaamshouding tijdens deze activiteit. Met alle pijnklachten van dien. Acupunctuur en TuiNa Therapie is in te zetten bij pijnklachten aan, met name, de bovenste extremiteiten.

Doorbloeding of meer het gebrek eraan is vaak een onderliggende oorzaak. Door werkhouding maar ook zaken als mentale stress hebben invloed.

Bij zowel acute als chronische situaties wordt gekeken naar de locatie van de pijn. Welke meridianen zijn betrokken.

Bij de pols is er Westers gezien vaak sprake van een ‘carpaal tunnel syndroom’ en zijn bijna alle meridianen aan de binnenkant van de pols aangedaan. Symptomen zijn pijn, tintelingen en/of doof gevoel in de duim, vingers, handpalm en/of onderarm. De klachten kunnen tijdens de nacht verergeren. Ook kan er sprake zijn van krachtverlies.

Bij een ‘Golf elleboog’ zijn dit meridianen aan de binnenkant van de elleboog. Er is sprake van een stekende pijn aan de binnenkant van de elleboog die verergert als je erop drukt. Een vuist maken met een gestrekte arm is pijnlijk. De pijn kan uitstralen naar de onderarm.

Bij een ‘Tennis elleboog’ zitten de aangedane meridianen aan de buitenkant. Er kan sprake zijn van pijn rond het bot aan de buitenkant van de elleboog met eventueel nog roodheid, zwelling, bewegingsbeperking. Een draaibeweging naar buiten zoals iets uitwringen of een slot omdraaien kan pijnlijk zijn.

Bij schouderklachten – het schoudergewricht is heel complex met meerdere meridianen –  kan er pijn zijn, zwelling en het kan pijnlijk zijn de schouder te bewegen. Op de langere termijn kan dit zelfs uitgroeien tot een chronische klacht waarbij de arm helemaal niet meer opgetild kan worden, de Frozen shoulder.

Bij behandeling wordt het betreffende gewricht gemobiliseerd, doorstroming van bloed wordt bevorderd met gebruik van acupunctuurnaalden of door massage- en of manipulatietechnieken, zodat de kwaliteit van weefsels zoals huid, spieren, pezen en botten worden verbeterd. Als dit op gang is gekomen kan het lichaam ook beginnen met het verwijderen van opgestapelde afvalstoffen uit de meridianen. Hierbij kan cupping ook een rol spelen. Bij onderliggende koude en of inactiviteit worden de meridianen verwarmd. Vaak met gebruik van moxa.

De klachten die bij RSI aanwezig zijn zoals pijn maar ook bewegingsbeperking, moeten naargelang de oorzaak worden opgeheven door het opheffen van blokkades, het stimuleren van de doorstroming van de vitale substanties, het sederen van voltes. Er wordt gezocht naar “Ah Shῑ” ofwel pijnpunten en er wordt gekeken welke meridianen aangedaan zijn en deze worden behandelen. Dit wordt gedaan door het palperen van het gehele gebied nek, schouder, arm of hand.

Ook wordt gekeken of er een systeem in het lichaam uit balans is. Een bijbehorend orgaan kan het probleem in stand houden. Ook daar worden technieken voor gebruikt zodat het lichaam wordt geholpen om de balans terug te krijgen en de functies weer naar behoren te laten uitoefenen.

Om emoties zoals stress te bedaren wordt daarnaast ook vaak nog een of enkele punten op het hoofd of oren geactiveerd.

Natuurlijk is een klacht na 1 behandeling niet verholpen. Dat geldt voor alle therapieën en dit is bij Acupunctuur of TuiNa Therapie niet anders. Er zullen enkele behandelingen nodig zijn. Bij chronische klachten zal het helingsproces zeker langer duren omdat de kwaliteit van weefsels al is aangetast. Dit moet worden hersteld. Het is ook zaak direct vast te stellen waar aanpassingen in het leven of de arbeid noodzakelijk zijn en om de klachten zo snel als mogelijk te laten behandelen.

Ben je benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn? Neem contact op voor een afspraak of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.