Schadelijke stoffen in je eten door verpakking en plastic bakjes en keukengerei

blik met epoxiOp 8 februari trok het programma Radar ook al aan de bel in verband met de schadelijke stoffen die in onze voeding terecht komen door giftig verpakkingsmateriaal.
Op 17 november 2015 kwam dit onderwerp ook uitgebreid aan de orde tijdens mijn lezing ‘Wat je wilt weten over gezond eten”.

Chemische stoffen
Uit een onderzoek van het Britse onafhankelijke Food Packaging Forum (HLN België 1-5-15) blijkt dat 6000 chemische stoffen worden gebruikt in plastic-, karton-, papier-, metaal- of glasverpakking. Hiervan zijn er 175 gevaarlijk. Stoffen die algemeen erkend worden als zorgwekkend omdat ze niet alleen gelinkt worden aan verstoring van de hormonenhuishouding, maar ook aan Kanker, afgenomen vruchtbaarheid, en misvormde geslachtsdelen.

Conserven
Conserven hebben tegenwoordig aan de binnenkant vaak Epoxi hars. Dit brengt schade toe aan voortplantingsorganen en beïnvloedt gedrag en het leervermogen.
In Frankrijk is dit al verboden sinds 2012! Waarom er in Nederland nog steeds geen verbod op is, vind ik ongelofelijk en eigenlijk misdadig. Het zit vaak in drankverpakking en in blikjes met bijvoorbeeld tomaten, groenten en peulvruchten, vlees en vis etc. Maar daar kom je vaak pas achter als je het blikje al geopend hebt.

Maar niet alleen de verpakking zelf is vaak giftig. Ook de voorbehandeling van verpakking baart zorgen. Plastic flessen worden ontsmet met Velcorin (giftig). Of dit niet alsnog wordt geconsumeerd mag je je afvragen.

Plastic bakjes en keukengerei
Als we de onderzoekers mogen geloven, kunnen bakjes en keukengerei zo lang ze niet verwarmd worden blijkbaar over het algemeen veilig worden gebruikt zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Dit geldt volgens onderzoek voor plastic met de codes 1, 2, 4 en 5. Dus mocht je een plastic bakje willen gebruiken, zorg er dan voor dat je voedsel eerst af laat koelen voordat je het in het bakje doet.
Ik denk hierbij dan gelijk aan de mensen die gebruik maken van plastic keukengerei en plastic bakjes in de magnetron. (Bij mij komt dit apparaat niet het huis in omdat deze bereiding volgens vele onderzoeken een negatieve invloed heeft op je gezondheid, maar dat is weer een ander verhaal). Bij verwarming van dit plastic komen er dan dus wel schadelijke stoffen in je voeding.
Het plastic waar je zeker op moet letten is die met code 3, 6, en 7, omdat onderzoeken uitwijzen dat deze zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Zo weet je de volgende keer dat je boodschappen doet, precies wat je zelf kunt doen. Een voorbeeld van de logo’s die op deze producten behoren te staan (vaak moet je goed zoeken) tref je hieronder aan.

nummer logos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik denk dat het verstandig is om alle producten met plastic/PVC en Epoxy hars te vermijden zover mogelijk. Omdat er vaak Bisphenol-A (BPA)in zit.

Als ik boodschappen doe koop ik zo veel mogelijk onverpakt en vers. En als ik al voorverpakt voedsel koop, dan bij voorkeur verpakt in glas. Olie in donker glas en ik maak meer zelf met verse producten. Mijn keukengerei ben ik langzamerhand aan het vervangen door houten en metalen versies.

Zo probeer ik mezelf en mijn familie in balans te houden. Mijn cliënten probeer ik in ieder geval geïnformeerd te houden over wat zij zelf kunnen ondernemen om zo gezond mogelijk te blijven.

Nog een fijne week verder.