Schedel Acupunctuur voor de hersenen

Al duizenden jaren geleden werd in de Chinese klassiekers zoals die van de Gele keizer en het vragenboek van de Su Wen al de connectie gelegd tussen de hersenen en het merg, maar ook de ogen, orgaanfunctie en de locatie van de geest en de hersenen.

De TCM-hersentheorie werd oorspronkelijk teruggevoerd tot 3000 jaar. In de tijd van Huangdi Neijing waren er talloze uitspraken over de embryonale vorm van de hersenen, de argumenten over de rol van de hersenen en het beenmerg, pathologische veranderingen en functies, de relatie met de hersenen en andere organen. Hierna waren er nog meer ontwikkelingen. De bredere en diepere ontwikkelingen van kennis over de hersenen waren in de jaren 1970 met de focus op het gebied van acupunctuur. Toenemende belangstelling richt zich op de functies van de hersenen en de klinische praktijk. Verschillende speciale acupunctuurtechnieken voor de hersenen zijn ontwikkeld, zoals schedel acupunctuur.

Er wordt gewerkt met speciale zones op het hoofd die gelokaliseerd zijn op hersengebieden die bepaalde functies hebben. De Motor zone ligt over het hersengebied dat te maken heeft met beweging. De Sensory zone ligt over het gebied dat te maken heeft met gevoel en pijnervaring. Dit geldt ook voor het Vascomotor gebied, Voetmotor gebied, maar ook gebieden die invloed hebben op tremoren, duizeligheid, spraak, oogfunctie, de balans en geest-emotie. En er zijn zones op het hoofd die de organen beïnvloeden.

Het is dus niet vreemd dat deze vorm van acupunctuur gebruikt wordt bij aandoeningen zoals, Hoofdpijn en pijn geassocieerd met neurologische aandoeningen, depressie, angsten, bipolair, PTST, slapeloosheid en verslavingsproblematiek, CVA, Parkinson, Alzheimer en Dementie, Multiple sclerose, Traumatisch hersenletsel, Autisme, Hersenverlamming, Epilepsie etcetera.

Schedelacupunctuur wordt geïntegreerd met oor acupunctuur en acupunctuur op het lichaam.