Selderij

Selderij is thermisch verkoelend, zoet en bitter van smaak, komt de maag en milt/pancreas ten goede en kalmeert een opspelende lever. De spijsvertering wordt bevorderd, waarbij het vochtige overschotten in de darmen droogt. Het heeft ook een bloedzuiverende werking.  Ook duizeligheid en nervositeit vermindert en het werkt vochtafdrijvend en bevordert het zweten.

Doordat de bittere smaak onder het vuur element valt, kan selderij ook worden gebruikt bij hitte condities zoals oogontstekingen, acne en aften, brandende urine of bloed in de urine en om inwendige hitte in de lever en maag af te koelen, wat vaak bijdraagt ​​aan hoofdpijn en overmatige eetlust, naast andere kwalen.

Ter beheersing van de eetlust kan rauwe bleekselderij tussen en tijdens de maaltijden worden gegeten. Eet selderij bij de maaltijd om beter te kauwen te stimuleren.

Selderij is een van de weinige groenten die goed samengaan met fruit, omdat het de mogelijkheid heeft om vochtige omstandigheden te drogen waardoor gisting wordt voorkomen.

Als je wat citroensap toevoegt aan selderij sap helpt het tegen verkoudheid met koorts (zonder koude rillingen). Je kunt dit ook gebruiken bij hoofdpijn die veroorzaakt wordt door hoge bloeddruk of hitte.

Bij diabetes helpt het bij het opruimen van een te hoog zuurgehalte in je bloed dat vaak door diabetes wordt veroorzaakt. Neem 2-4 kopjes per dag. Omdat het veel silicium bevat, helpt het bij het vernieuwen van weefsels zoals gewrichten, bindweefsels, botten, vaatwanden, huid, haar en nagels.

Het verhelpt ook gisting in het spijsverteringskanaal en verzuurd bloed, dat vaak gepaard gaat met weefselontsteking zoals bij reuma, artritis, jicht en zenuwontstekingen. De stelen en de wortels worden ingezet bij hoge bloeddruk en kunnen veilig ingezet worden bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.