Slaap problemen

De slaap en waak cyclus is het meest belangrijke biologische ritme van de mens en goede indicator voor de balans in het lichaam. Volgens de Chinese klassieker de Ling Shu circuleert de Wei Qi ofwel de afweer Qi met behulp van de Lever energie, 25 keer naar de oppervlakte met name de spieren en de pezen en 25 keer naar het interne (de organen) volgens de Ke cyclus ofwel de controlerende cyclus van de 5 elementen. De lichaamstemperatuur volgt ook een cyclus van ongeveer 25 uur. De zon en de maan beïnvloeden deze cyclus. Als je de Chinese Orgaanklok bekijkt kun je veel opsteken over het ritme van dag en nacht.

Hoeveel slaap iemand nodig heeft staat niet vast. Wel is bekend dat dit rond de 8 uur per nacht ligt. Een ouder iemand heeft minder slaap nodig (6-7 uur) een jong iemand meer. Uit onderzoek blijkt dat als men 16 uur niet heeft geslapen dit het zelfde effect op de hersenen heeft als dronken zijn. Bij minder dan 5 uur slaap neemt de Testosteronproductie af. Het immuun systeem werkt minder goed, waardoor meer ziektes zich kunnen manifesteren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen die nachtdiensten draaien meer kans hebben op ziektes als kanker. En slaapproblemen verhogen de kans op hoge bloeddruk en een hartaanval.

De slaap kun je onderverdelen in verschillende stadia. De meest belangrijke voor je gezondheid blijkt de REM slaap (Rapid Eye Movement) te zijn. Elke stadium duurt 1,5 tot 2 uur. Je kunt dan wakker worden, maar je herinnert je het niet. De duur van deze stadia wordt langer tegen de ochtend. Bij mensen met een slaapstoornis werkt dit vaak anders. Men kan niet in slaap komen of wordt vaak wakker en kan niet (snel) in slaap vallen, of men wordt te vroeg wakker.

De verschillende niveaus van de slaap zijn:
Fase 1: slaperigheid, spieren ontspannen. Qi gaat naar intern. Long
Fase 2: oppervlakkige slaap. Concentratie van Qi, slaap vasthouden. Milt
Fase 3: diepe slaap ofwel de Delta slaap. Lichamelijke regeneratie. Nier
In deze fase komen vaak nachtmerries voor maar ook slaapwandelen, praten in de slaap en bedplassen.
REM slaap: men droomt en de hersenen zijn erg actief. Geestelijke regeneratie. Hart en Pericard. De spierspanning in het lichaam is op zn laagst.

Als je weinig uren slaapt en moe bent, dan is de duur te kort ten opzichte van wat je nodig hebt.
Als je veel uren slaapt en alsnog moe wakker wordt, dan is de slaap van slechte kwaliteit geweest.
Als mensen slaapproblemen hebben wordt vaak een recept voor slaappillen uitgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat deze slaap dan minder van kwaliteit is.

De normale slaaptijd wordt bepaald naar hersenactiviteit. De balans van waken en slapen hangt af van de lengte van de slaap en de intensiteit. Vanuit de Chinese geneeswijze (TCM) gezien wordt deze balans gecontroleerd door onze Extra meridianen. De balans van binnen en buiten, boven en onder, rechts en links, dag en seizoen.

Problemen bij verstoring van de Wei Qi
Als je de interne cyclus van de afweer Qi beter bekijkt start deze bij het acupunctuurpunt in de ooghoek, Blaas 1, je ogen sluiten. Vervolgens ontspannen de neus en de oren. Daarna gaat de Qi naar de borststreek. Als deze niet kan ontspannen dan kan men ’s nachts wakker worden met een hittegevoel en transpiratie. Als de Wei Qi niet verder naar binnen kan, komt deze weer terug naar de oppervlakte en activeert de geest waardoor je niet kunt slapen. Zo kunnen verschillende klachten ontstaan doordat Qi niet verder het interne in kan en op bepaalde plekken blokkeert. Hieronder een lijstje van gerelateerde klachten:
Maag: moeilijk inslapen, irritatie, laat- en tijdens de nacht eten
Dikke darm: tanden knarsen, nek-/schouder problemen, moeilijk ontlasten
Blaas: moeilijk inslapen, rusteloze benen, kuit kramp, nachtzweet
Dunne darm: droge mond, ’s nachts willen drinken, bedplassen
Galblaas: bittere smaak, jeuk aan het hoofd, spanning in de nek
Driewarmer: kwijlen, korstjes in de ogen

Problemen bij onverwerkte emoties
Binnen de TCM kijkt men bij slaapproblemen naar wat zij noemen de interne pathogenen. Deze zijn emotie en dieet. Binnen de 5 elementen theorie vallen de verschillende emoties en mentale en spirituele activiteiten onder wat wij de Shen noemen. Mentale activiteiten hangen af van 3 organen.
Coördinatie – Shen – Hart – vertalen
Functie- Qi – Milt – analyseren/denken
Merg – Jing – Nier – opbergen/onthouden
Als men droomt verwerkt men onverwerkte emoties. Deze kunnen ‘hitte’ veroorzaken. Bij heftige nachtmerries is vaak sprake van ‘Vuur’, de geest is verstoord en het water element ofwel de Nier energie moet worden gevoed. Angsten als verdrinken horen binnen de 5 elementen theorie bij het water element. Een gewone droom met een thema als: ‘de bus missen’ heeft vaak een bewegingselement, dan kan duiden op stress, problemen in de Lever energie. Maar spreek je echt over een nachtmerrie met angst, dan speelt de Nier energie ook een rol.  Bij nachtmerries is er sprake van ‘vuur’ binnen Hart, Lever of Maag. Alle emoties veroorzaken uiteindelijk verstoring van het Hart:
– Woede produceert Hart ‘vuur’
– Overmatige blijdschap (manie) en droefheid heeft invloed op de Hart Qi
– Zorgen hebben invloed op Hart bloed
– Angsten verstoren de communicatie tussen het Hart en de Nier energie

De Extra Meridianen
Bij een Chinese diagnose en binnen de TCM heeft men bij slaap extra aandacht voor wat men de Extra meridianen noemt. Deze bestaan uit de 1e generatie of voor- hemelse Du mai, Ren mai, Dai mai en Chong mai. Dat wil zeggen dat deze meridianen ontwikkeld zijn voor de geboorte. De 2e generatie of na- hemelse meridianen zijn:
Yin en Yang Wei mai, gaat over de ruimte en hoeveelheid yin en yang.
Yin en Yang Qiao mai, gaat over beweging.
Wanneer de na- hemelse meridianen in balans zijn, heb je een kortere en diepere slaap.

Duur versus kwaliteit
Wanneer een TCM therapeut wil bepalen welke extra meridiaan moet worden behandeld, verdeelt deze onder andere, de tijd tussen het naar bed gaan en opstaan in 3 delen van 1,5 tot 30 uur. 1. begin, 2. midden en 3. eind van de nacht.

Wanneer het probleem de duur van de slaap is worden deze onderverdeeld (Yin Qiao) :
1. Shao yin: Hart-Nier. Eerst 1 tot 2 uur moeten lezen voordat men kan slapen.
2. Tai yin: Long-Milt. Regelmatig klaar wakker worden. Over je problemen piekeren.
3. Jue yin: Pericardium-Lever. Te vroeg wakker worden of over actief.

Wanneer het probleem de kwaliteit van de slaap is, wordt de verdeling (Yin Wei) in 3:
1. Tai yin: Long-Milt. Eerst naar bed gaan en dan moeten plassen. Zorgen, emoties, spierspanning, rusteloosheid.
2. Jue yin: Pericardium/Lever. Kramp, rusteloze benen, dromen. Niet diep kunnen slapen.
3. Shao yin: Hart-Nier. Angst en nachtmerries.

Bij wakker worden door interne oorzaak zoals vermoeidheid, peinzen, angst dromen of lichamelijke manifestaties zoals rusteloze benen, Jeuk, honger etc. is de Wei mai aangewezen. Bij externe oorzaken zoals licht, geluid, gesnurk, is vaak de Yang Wei mai aangewezen.

Naar gelang de bovenstaande problemen zal de TCM therapeut verschillende acupunctuurpunten controleren op gevoeligheid om te bepalen welke punten/meridianen moeten worden behandeld. Daarnaast wordt een keuze gemaakt uit andere punten naargelang er andere disbalansen zijn in de meridiaan, de substantie (Qi, Xue Jing, Shen en yin ye (lichaamsvloeistoffen).

Heb je slaap problemen, neem contact met me op voor een Acupunctuur of TuiNa Therapie afspraak.

Natuurlijk is bekend dat men begint met leven in balans volgens de Chinese Orgaanklok. En die mobieltjes, laptops en televisies gaan natuurlijk na 21 uur uit. 🙂

Ik wil gewoon graag slapen!