Soep

Soep is een van de oudste vormen van gekookt voedsel die de mensheid kent. Afgeleid van het Latijnse woord ‘suppa’ wat betekent ‘zich goed voelen’. Van een kom soep met liefde bereid kan je vaak al opknappen als je je niet zo lekker voelt.

De Chinezen geloven dat sommige soepen helende krachten bezitten. De Traditionele Chinese Geneeskunde is gebaseerd op het yin en yang concept en gaat er van uit dat ziekte een signaal is dat deze  twee krachten uit balans zijn.  Duizenden jaren lang hebben experts een classificatiesysteem ontworpen dat hen in staat stelt, de verschillende disbalansen het hoofd te bieden middels voeding. Lichte bouillons zijn bijvoorbeeld de beste manier om de nieren te bevochtigen. Verwarmend of yang voedsel zoals kip zou kunnen worden gecombineerd met enkele koelende / yinne ingrediënten zoals bijvoorbeeld spinazie en Ginkgo noten dat het geheugen bevordert en een helend effect heeft op de longen. In de Chinese keuken, Eileen Yin-Fei Lo wordt gesteld dat de kippensoep met ginkgo noten werd voorgeschreven voor hoest.

Soep is uitermate geschikt voor zowel ontbijt, lunch als diner. Als hoofdmaaltijd en als voorafje. Maak een grote pan soep in het weekend of op je vrije dag en vries kleine porties in voor de rest van de week.
Je kunt als basis van soepen en sauzen een bouillon trekken van rund- of kalfsvlees, van kip, soepbenen / mergpijp al dan niet met botjes of van visafval. Daarna kun je verschillende groenten, kruiden, bessen of vruchten toevoegen. Op basis van voorkeur of voedingstherapie.

Kippenbouillon
Neem een grote pan. Snijd 2 uien grof en bak ze langzaam op in wat boter of olie. Snijd een prij in ringen en bak deze kort mee. Was 2(biologische) kippenpoten of een soepkip in wat water met citroensap of appelazijn (zorgt ervoor dat het collageen in het vlees wordt afgebroken zodat het vlees mals wordt en beter verteerbaar), droog de kip af en breek de botten (hierin bevindt zich merg dat uitermate gezond is voor het waterelement).
Vul de pan met 2 liter koud water en doe daar de kip bij. Om de voedingsstoffen uit de botten te extraheren voeg je Lavaswortel en een bos peterselie toe. Voeg foelie toe en een klein gesneden wortel. Ten slotte nog peper en een handje zeezout erbij en breng dit aan de kook. Laat dit minimaal 3 tot 12 uur pruttelen. Indien nodig voeg je meer water toe. Je kunt de soep zo eten of gezeefd als bouillon gebruiken waarna je andere groenten of zeewier toe kan voegen, of als basis voor sauzen.

Runderbouillon
Ga als boven te werk maar gebruik schenkelvlees van rund. Laat deze soep minimaal 4 uur trekken, liefst langer.

Bouillon van soepbenen
Een zeer oude methode. Gebruik wel botten van biologische afkomst. Zie bij bereiding voorgaande recepten. Echter omdat merg vrij vette bouillon maakt, kun je deze het best na het trekken ontvetten.

Visbouillon
Zie het runderbouillon recept, maar vervang het vlees met visgraat en viskoppen. In plaats van foelie gebruik je een gesneden prei, een stuk citroenschil en zout. Na het trekken de bouillon zeven.

Zomerse koude Venkelcourgettesoep met basilicum
Kook ongeveer 300 gr. in blokjes gesneden venkel en 100 gr. in blokjes gesneden courgette in 1 liter water met 1 blokje liefst biologische groenten bouillon. Doe enkele blaadjes basilicum erbij en mix alles met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje Kikkoman saus. Laat de soep afkoelen en dien deze op een hete zomerdag koud op.

Pompoensoep remedie tegen verkoudheid in de herfst.

Miso soep  een snelle en supergezonde lunch.

Uiensoep tegen stress