Spruitjes in herfst en winter

Spruitjes, ik zie het gezicht van mijn zus al wanneer ik het erover heb. Ze griezelt van de bittere smaak. Het zijn eigenlijke kleine kooltjes. Westers gezien boordevol eiwit, mineralen en vitamine A, B, C , E en K. Hierdoor zijn ze onder andere gezond voor je ogen, ze verhogen je weerstand, je huid, en je botten. Ze spelen als nutricijn een rol bij kankerpreventie en doordat er ook veel vezels in zitten, zijn ze goed voor je darmen en bevorderen een goed stoelgang.

Binnen de Chinese diëtiek worden de eigenschappen van de spruitjes als zoet en scherp van smaak en qua temperatuur verwarmend geclassificeerd. Ze helpen dus koude te verdrijven. Ze beïnvloeden de maag en de dikke darm. Door de invloed op de suikerspiegel verbeteren ze de spijsvertering en helpen een hongergevoel onder controle te houden. Ze helpen bij constipatie en kunnen de koelte in het lichaam in evenwicht brengen.

Het wordt aanbevolen om deze groenten te koken om de spijsvertering te verbeteren en de milt te voeden. In TCM wordt gezegd dat de milt verzwakt door koud en vochtig voedsel. Daarom kan iemand met een tekort aan milt Qi het liefst verwarmend en vocht verdrijvend voedsel eten dat bereid is met milde kruiden en specerijen.