Supervoedsel als supplement

De kwaliteit van de voeding van tegenwoordig is de afgelopen honderden jaren drastisch afgenomen. Door toename van de wereldbevolking is jaren lang gestreefd naar efficiënter gebruik van voedingsmiddelen en intensivering van groei van gewassen en dieren. Dit ging ten koste van de kwaliteit en voedingswaarde van onze voeding. Door de teruglopende kwaliteit van deze voeding, werden de gewassen en dieren ook gevoeliger voor ziektes en hadden daardoor meer pesticiden c.q. antibiotica en hormonen nodig om te overleven. Deze sporen blijven achter in ons voedsel, waardoor dit ook nog eens zwaar drukt op onze spijsvertering en ons metabolisme. Deze ontwikkeling verstoort ons immuunsysteem en wordt mede als oorzaak gezien van overgewicht en gezondheidsklachten als rug- en hoofdpijn, gewrichtsontsteking, artritis, kanker, huid problemen en slaap problemen.

Vaak wordt uitgeweken naar supplementen. Deze worden vaak in pil vorm aangeboden. Nadeel hiervan is dat er magnesiumstearaat is toegevoegd als antiklontmiddel. Dit middel bindt water aan zich en is in grote hoeveelheden dus niet geschikt. Als je dan toch een supplement wilt gebruiken dan kan je kiezen voor vitaminen en mineralen in poedervorm. Maar waarom zou je iets slikken dat uit zijn natuurlijke context is gehaald. Nog beter kun je het natuurlijke ‘volwaardige’ product nemen. Hier gaat het volgende uittreksel over uit een boek dat ik recent las. Ik wil deze informatie graag met je delen.

Volgens David Wolfe, die het boek Superfoods schreef, ligt het antwoord op de huidige problemen in ‘supervoeding’.

Hij noemt drie oude voedingsgroepen met speciale gezonde kwaliteiten.

Levend rauw:    Zoals fruit, groenten, noten, zaden, zeewier, kiemen, verse kruiden,
gefermenteerde groenten zoals zuurkool.

Supervoedsel:  Zoals Goji (eiwitten, immuunsysteem bevorderende polysachariden,
lever schonende betaine, anti verouderende sesquiterpenes lactonen,
antioxidanten, vele mineralen etc)

Super kruiden:  Zoals Reishi paddenstoel (versterkt immuun systeem, longen en nieren,
regenereert hersenen en verbindingen), Chaga, Maitake, Shiitake, Lion’s
Mane, Coriolus en Cordceps paddestoelen. Ook Kattenklauw/una de gato
(gaat monoamine oxidase (MAO) tegen, je wordt er vrolijker van en het
helpt je immuunsysteem) en Astragalus, Schizandra bessen, netels,
paardestaart etc.

De eerste groep levend rauw voedsel kennen we al, maar zoals ook hij aangeeft, wijst onderzoek uit dat de kwaliteit daarvan steeds minder wordt.  Zelfs als het gaat om biologische voeding.

Dan de tweede groep Supervoedsel. Dit soort voeding,  voedt niet alleen de hersenen, botten, spieren, huid, haren, nagels, hart, longen, lever, nieren, voortplantingsorganen, alvleesklier en immuunsysteem, maar corrigeert ook een disbalans in het lichaam, waardoor je gemakkelijker een gezond eetpatroon kunt volgen en daardoor een ideaal gewicht kunt bereiken. Zonder daarvoor dode vitamines en supplementen te hoeven slikken. Dit komt doordat deze een overvloed  aan  voedingsstoffen bevatten zoals mineralen, enzymen, polysachariden, eiwit en gezonde vetten en oliën, waardoor je hiervan minder hoeft te eten en, onder de streep, meer voedingsstoffen binnen krijgt.  In tegenstelling tot de gekookte en conventionele voeding en fastfood, welke, zoals algemeen bekend, alleen lege calorieën zijn die je bloedsuikerspiegel maar kortstondig op niveau houden. Supervoedsel moet dan wel in rauwe en organische vorm gegeten worden.  Doordat je kwalitatief meer en betere voedingsstoffen binnen krijgt, stel je je lichaam beter in staat om toxines te elimineren. Door deze ontgifting  verbetert de immuniteit.

Verzuring speelt ook een grote rol in de waterhuishouding van ons lichaam. De zuren en basen balans heeft ook invloed op onze spijsvertering. Door verzuring krijgen microben en andere organismen meer kans om hun destructieve werking uit te oefenen. Verzuring veroorzaakt ook vaak gewichtstoename omdat ons lichaam extra vocht vasthoudt om de verzuring te neutraliseren. Overtollig zuur wordt ook in het lichaamsvet opgeslagen met als gevolg cellulitis en gewichtstoename. Wanneer deze zuren weer vrijkomen en niet worden geëlimineerd door een overvloed aan mineralen dan ontstaan klachten als vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen en een verlies aan botstructuur.

Diëten zijn geen oplossing, dat blijkt steeds weer. Gezond eten werkt zeker, maar tot bepaalde hoogte. Wat betere resultaten geeft is het toevoegen van  gezond supervoedsel aan je bestaande voeding. Koop een blender, kies je favoriete supervoedsel en maak daarmee gezonde smoothies en salades/dressings. Bij koud weer is het beter de inname van koud en rauw voedsel te beperken. Trek een thee van je favoriete super kruiden. Doe het in je soep (bij het opdienen). Elk van dit super voedsel kan worden toegevoegd in ons bestaande dieet. Op termijn, verbetert je algemene gezondheid en zal  je makkelijker de juiste keuzes maken. M.a.w. word je niet meer gedwongen door je lichaam om een ongezonde keus te maken.

De top tien van Supervoedsel bestaat uit:

1. Goji bes/Wolfberry/Boxthorn.
2. Cacao boon/Chocolade
3. Maca/maca wortel, Peruaanse ginseng
4. Bijenproducten zoals honing, pollen, royal jelly
5. Spirulina
6. AFA blue green algen
7. Phytoplankton/Microalgen
8. Aloë vera
9. Hennepzaad
10. Kokosnoten en kokosproducten

Dit was een hele korte samenvatting van het boek Superfoods. Wellicht zet het lezen hiervan, je aan tot het lezen van het boek en het implementeren van een gezondere voedingsgewoonte want:  je bent wat je eet. Alles dat je in je mond stopt heeft invloed op je hersenen, lichaam en geest.

Meer weten?  Lees het boek ‘Superfoods’ van David Wolfe, North Atlantic Books ISBN 978-1-55643-778-2. Het geeft een uitgebreide beschrijving met toelichting en bijlages met zeer specifieke informatie per supervoedsel.