TCM en de seizoenen

Binnen de 5 elementenleer van de Traditional Chinese Medicine TCM, worden ook de 5 seizoenen vertegenwoordigd. Lente, Zomer, tussen seizoen, Herfst en Winter. De energierichting die bij deze seizoenen hoort vertegenwoordigt het seizoen en alle andere wereldse materiële en immateriële zaken die daaraan volgens de TCM zijn gerelateerd. Zaken die overeen komen met deze energie richting.

Waar de Lente staat voor spreidende energie van een ontspringend zaadje in de grond dat zich naar alle kanten ontwikkelt en groeit, staat de Zomer voor de oplaaiende vuur energie naar boven. Het tussenseizoen wordt gerelateerd aan de aarde, het voedende en neutrale midden. In de Herfst gaat de energie weer naar binnen. Vocht trekt zich terug en bladeren vallen van de bomen. Waarna de Winter komt met een neerwaartse energie. Alle energie trekt zich neerwaarts terug in de aarde om zich voor te bereiden op de volgende cyclus.

De seizoenen kennen een ritme dat vanuit het neutrale midden (tussen seizoen) weer richting een element/seizoen gaat. Het maakt een vloeiende beweging als de getijden van de zee. Waarbij er al 18 dagen voordat het volgende seizoen aanvangt een soort neutrale energie is. Aan weersomstandigheden zie je vaak een wat rustiger weerbeeld.