TuiNa en Kanker

bloem foto handsonTuiNa en Acupunctuur kunnen kanker helaas niet wegnemen maar het kan wel een goede ondersteuning zijn voor een traject met Chemo en bestraling.  Je kunt stellen dat als je lichaam en geest in de best haalbare staat verkeren, het ook beter om kan gaan met de behandelingen en het helingsproces. Dat geldt ook voor pijn- en vermoeidheidsklachten.

Als je diagnose kanker krijgt van je arts is het heel menselijk dat je wereld stil staat. Voor jou en de mensen om je heen. Er is nog steeds veel onderzoek nodig om de behandeling voor de verschillende soorten kankers te optimaliseren en ze te doorgronden. Het goede nieuws is, dat er door de jaren heen al heel veel succesvolle behandelingen zijn ontdekt. Of je ‘goed’ nieuws of ‘slecht’ nieuws hebt gehad, zaak is dat je je lichaam en geest in de best mogelijke conditie houdt of brengt voor, tijdens en na een traject dat kan bestaan uit chemo, bestraling of beide. Voeding bij kanker is speelt een belangrijke rol maar is vaak ook een issue.

Bij Chemo wordt een substantie ingebracht intraveneus of via een pil. Dit verspreidt zich door het hele lichaam en ‘kleeft’ aan de kankercellen. Nadat deze substantie zijn werk heeft gedaan blijft deze plakken als aanslag in het systeem en moet het lichaam proberen deze aanslag op te ruimen. Je kunt het lichaam hierbij wel helpen.

Bestraling is een ‘heet’ fenomeen en veroorzaakt droogte in het lichaam. Het verdroogt vaak de speekselklieren. Daarom is het belangrijk veel te drinken en qua eten zijn congee en soep de beste maaltijden omdat deze veel vocht bevatten en al voor verteerd zijn waardoor het lichaam minder energie in de vertering hoeft te stoppen zodat er meer energie over blijft om de ziekte het hoofd te bieden.

Een behandeling kan bestaan uit een kalmerende TuiNa Balance behandeling voor lichaam en geest 1 of enkele dagen voor de chemo of bestraling. Het is een zachte behandelingen op rug en ledematen die de Qi in beweging brengen.

Bij Neuropathie en andere pijn- of vermoeidheidsklachten biedt Acupunctuur uitkomst.

Als je dit wilt, bespreek dit ook met je behandelend arts.

Je kunt je ook opgeven voor een ontspannen kom in balans sessie voor lichaam en geest.