Uiensoep tegen stress?

Toen ik gevraagd werd een voorgerecht te maken voor een Kerstdiner bij vrienden, had ik gelijk een visioen van heerlijke Franse Uiensoep met gesmolten kaas en het water stroomde mijn mond al in bij de gedachte.

Na enige overwegingen over uien en soep binnen de Chinese Geneeskunde had ik gelijk meer respect voor de Fransen. Ja die wisten het wel. Waarom?

Als we naar de invloed van uien op onze gezondheid kijken zie je dat het helpt bloeddruk en cholesterol te verlagen. Goed in te zetten voor slijm en ontsteking in neus en keel. Goed tegen allergieën. Bevordert zweten (heel fijn bij een koudje). Boter en uien helpen tegen bloedstagnatie. Samen met water kalmeert het de hersenen en heeft het dus een kalmerende werking.

Wat is er beter tegen Kerst stress? Zoeken we allemaal niet wat ontspanning in de laatste dagen van het jaar, in de wintermaanden? Winter staat binnen de 5 elementen voor het element water. Wil, zingeving, overlevingsdrang, zich geaccepteerd en geliefd voelen, vergaren, bewaren en aanvaarding zijn ook zaken die bij het water element horen. En laat dat nou net zijn wat mensen bezig houdt in de laatste maanden van het jaar.

Dus Uiensoep it will be. Een receptje voor het Kerstdiner.
En voor de 5 elmenten liefhebbers de elementen en de Zang Fu erbij.

Vuur onder de pan (V) beweegt, verwarmt, Yang

1 kwart pakje Roomboter (A) zoet (SP/ST) Yin

1 kilo Uien (M) scherp (LO/ST/LE/LI)

2,5 liter gekookt Water (W)

Flinke scheut tomatenketchup (H) zuur/zoet (LE/ST) Yin

Runderbouillonblokjes voor 2,5 liter (A) zoet (LI/ST/SP/LE) Yin (of groentebouillon voor de Veggies)

2 Laurierblaadjes (M) scherp

 

Zet een grote pan op het vuur met de boter en laat dit smelten. Voeg de in kleine smalle ringen gesneden uien toe. Laat dit 15 minuten garen met af en toe roeren. Als de uien goed gefruit zijn en een beetje bruin, voeg je gekookt water bij. (je kunt  ook een zelfgemaakte bouillon toevoegen)

Een scheut tomatenketchup erbij. De bouillon (blokjes) en de laurierblaadjes. En 45 minuten laten trekken. Je kunt naar smaak nog wat zout toevoegen indien nodig.

Reserveren met brood en gesmolten kaas. Hmmm heerlijk! Eet smakelijk.