Venkel goed voor longen en spijsvertering

Venkel is een naar anijs smakende groente die in de natuur in september en oktober te oogsten is. Het wordt ook als keuken- of geneeskruid gebruikt.

Het bevat vitamine B-1, foliumzuur, kalium (goed voor de bloeddruk, de spieren en is  belangrijk voor het zenuwstelsel).

Venkel wekt de eetlust op, bevordert spijsvertering, stilt kramp en is in te zetten bij winderigheid en het verdrijven van vocht. Het bevordert menstruatie en wordt gebruikt voor het op gang brengen van lactatie bij jonge moeders. Door de krampstillende en slijmoplossende werking op de bronchiën, is venkelhoning of siroop ook goed in te zetten bij hoest en slijm.

Waarom dit zo is wordt duidelijk als je kijkt naar hoe men in de Chinese diëtiek naar dit kruid kijkt. Hier wordt venkelzaad geclassificeerd als verwarmend, het voedt yang-qi. Daarom wordt het ingezet bij koude verschijnselen zoals kramp. De scherpe en zoete smaak zorgt ervoor dat de circulatie en de spijsvertering verbetert.

Slijmvorming in het lichaam en zeker in de longen ontstaat vaak door een zwakke spijsvertering, door de verwarmende en activerende actie van venkelzaad wordt de werking van de milt/pancreas bevordert en wordt slijmvorming en vochtophoping tegen gegaan.

Bij ademhalingsproblemen speelt de milt en pancreas ook een rol als leverancier van de nier-yang en maakt een efficiënte vertering en opname van yang mogelijk. Veel yang-tekort of koude kan worden verbeterd door het voeden van het spijsverteringsvuur. De bijnierfunctie van de nier speelt een rol in nier-yang en het absorberen of opvangen van de qi die door de longen wordt verspreid. Als die absorberende functie te zwak is, kan een persoon mogelijk niet diep ademhalen of nier-geïnduceerde astma of kortademigheid ontwikkelen.

Voedingsmiddelen zoals venkel verwarmen de nier-yang. Een effectieve nier-yang-formule zou zijn om verwarmend voedsel en kruiden zoals venkel toe te voegen aan zwarte bonen- en zeewiersoep.

Het drinken van venkel thee of het kauwen op venkelzaad helpt ook bij misselijkheid als gevolg van behandeling van kanker en andere degeneratieve ziektes.

Venkelthee maak je door 1 theelepel fijn gedrukte of gekneusde vruchtjes van venkel in een zeef te doen en er 1 kop kokend water over te gieten. Laat dit 10 minuten afgedekt staan en drink 1 tot 2 koppen thee verdeeld over de dag.

Bij gebruik voor hoest of heesheid voeg je wat honing toe.

Als groenten kun je venkel gebruiken voor een frisse salade.
Snij de venkel in hele dunne ringen en vermeng deze met een scheutje olijfolie, laurier en witte wijnazijn. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Laat het even marineren en verwijder de laurierblaadjes.