Verkoudheid, hoest en griep

Het wordt weer winter In oktober zijn we alweer op weg naar de winter. Weersomstandigheden die verschillende ziektes met zich mee brengen. Verkoudheid, keelpijn, hoesten en chronische ontsteking van de bijholtes en griep. Ook in dit seizoen spelen sommige gevallen van hooikoorts. In de Traditional Chinese Medicine  (TCM) vallen ze onder patronen als Externe Wind-koude of Externe Wind-hitte waarbij een externe ziekmaker eerst op een oppervlakkig niveau het lichaam binnen dringt en daarna wat meer naar het interne door kan stoten. Het lichaam reageert dan met respectievelijk koude symptomen zoals wit waterige afscheiding uit de neus, gebrek aan dorst en soms wat lichte hoofdpijn. Of warmte symptomen zoals gelige of ingedikt snot, jeuk, roodheid, (hoge) koorts en dorst. Vanuit de Chinese keuken en kruidenleer worden respectievelijk verwarmende of verkoelende voeding of kruiden geadviseerd.

Verkoudheid kennen we allemaal. Sommigen krijgen er alleen last van bij de overgang naar een volgend seizoen, als het kouder en natter weer wordt of zijn meer bevattelijk door vermoeidheid. Het afweersysteem is te zwak om verkoudheid te weerstaan. Gezonde voeding en lifestyle kunnen er voor zorgen dat je minder snel ziek wordt. Een goed afweersysteem bepaalt in veel gevallen ook de intensiteit en verloop van de klachten.

Soms is men gewoon vaak verkouden door te weinig weerstand als gevolg van te weinig Long of milt qi. Voeding en kruiden die deze organen ondersteunen worden in dat geval geadviseerd. Bij veel slijmklachten kun je bijvoorbeeld denken aan de slijmoplossende pompoensoep die de milt bijvoorbeeld ondersteunt bij de transformatie van slijm in de longen. Bij droge hoest helpen stoofpeertjes met een verwarmend kaneelpijpje omdat het de longen verwarmt en bevochtigt.

Griep krijg je in bepaalde seizoenen, het begint soms met een verkoudheid met symptomen als lichte hoest, niezen, loopneus, een verstopte neus en kan in het geval van griep verergeren met rillingen door wind-koude met milde koorts waarbij een extra deken niet helpt. De ziekte is nog oppervlakkig op huid niveau met een stijve nek en hoofdpijn rond de schedelrand en spierpijn.
Als er sprake is van lichte dorst, transpiratie geeft dit aan dat de ziekte wat dieper, op spier niveau zit en wind meer evident is dan koude. Deze symptomen vallen beiden onder de aanval van wind-koude variant.

Heb je last van acute lichte hoest, een verstopte neus eventueel met ingedikt of gelig snot, gezwollen klieren, een jeukende of pijnlijke keel en ogen die jeuken of rood zijn dan duidt dit op verkoudheid door wind-hitte die, in een volgend stadium, kan resulteren in hoge koorts met transpiratie waarbij de pijn en rillingen wat milder zijn maar juist de hoofdpijn ernstig en intern voelt, met dorst en eventueel wat donker gekleurde urine noemen we dit griep door wind hitte.

Bij de Externe wind-koude variant is voeding en kruiden geadviseerd dat overwegend als scherp en warm wordt gekwalificeerd. Je kunt denken aan stoofpeertjes met een verwarmend kaneelpijpje. In gevallen waarbij men de koude wil uitzweten gebruikt men verwarmende gember in de thee of in de soep c.q. stoofschotels. Gember zet aan tot zweten. Dit wordt niet geadviseerd als er al transpiratie is of voor mensen met een zwakke constitutie. Zweten wordt dan afgeraden.

Bij de Externe wind-hitte variant wordt juist scherpe en verkoelende voeding en kruiden aangeraden. Munt thee, chrysanthemum thee, voeding met vitamine C (die verkoelen) zoals fruit.

In vroege stadia van verkoudheid en griep kun je wat meer nadruk op bepaalde kruiden en voeding en dranken leggen om de klachten te verlichten. Bij ernstige klachten dient men altijd te overleggen met een arts.