Vitamine C bom broccoli

Een van de super gezonde groenten is broccoli. Waarom is deze groente zo populair? Deze topper behoort tot de kruisvormige groenten boordevol nutricijnen, die ook nog eens kanker werende eigenschappen hebben.

De Chinese diëtiek classificeert deze groente als verkoelend en bitter, scherp en zoet van smaak. Beïnvloedt lever, maag, milt en blaas. Het heeft een diuretische werking dat wil zeggen dat je er veel van gaat plassen. Door zijn verkoelende werking ook in te zetten bij zomer hitte klachten en oogklachten.

Door vitamines A en B goed voor de huid, groei, voortplanting en stofwisseling en dus een goede immuniteit. Het bevat meer vitamine C dan een citroen. Ook komt er sulfaat en ijzer in voor. Als je broccoli niet te lang kookt, behoudt het veel chlorofyl, de groene kleurstof in alle planten. Chlorofyl is belangrijk omdat het ongewenst bacteriegroei tegen gaat, goed tegen ongewenste lichaamsgeuren. Het gaat toxines in het lichaam tegen en verwijdert ongewenste medicijn opslag, ook stopt het tandbederf en tandvlees infecties. Het is belangrijk om deze groenten met name te stomen of te wokken voor ultieme gezondheidsvoordelen.

Voorzichtigheid is geboden bij schildkiller problemen.

 

Een goed recept voor Broccoli

2 personen

600 gr broccoli, stam schillen en in blokjes snijden, roosjes los verdelen
1 ui of prei in ringen snijden
1 knoflook teentje
Halve lepel kerrie poeder

Zet de blokjes broccoli met wat water op, als het water kookt, leg daar de roosjes bovenop, stoom ze 2 minuten en giet ze af.

Verwarm de olie in de wok, roer de kerriepoeder en knoflook en ui erdoor. Bak de broccoli enkele minuten mee tot beetgaar. Eventueel wat peper en zout toevoegen.

Heerlijk te combineren met volkoren rijst of aardappeltjes, kip of zalm.

Eet smakelijk!