Voeding tegen hoge bloeddruk en cholesterol

Vaak krijg ik mensen op consult die bij de intake aangeven medicijnen te slikken zoals bloedverdunners, plastabletten en cholesterolverlagers enzovoorts. Meestal voegen ze daaraan toe dat ze deze zuiver preventief slikken en waarschijnlijk voor de rest van hun leven. Niet omdat er op dat moment een acute reden is.

Ik vraag me dan af of voeding zoals groenten en kruiden dan niet ingezet kunnen worden bij deze preventie. Dan denk ik weer aan het feit dat bij de aanvang van de pillen geneeskunde eind 19e eeuw het onderdeel ‘voeding’ uit de Hippocratische eed werd verwijderd. En dat vind ik jammer.

Want als je het hebt over voeding met een vocht afdrijvende werking dan kun je denken aan groenten, fruit en kruiden met een bittere smaak. Binnen de Chinese Medicine (TCM) staat bekend dat de bittere smaak een vochtafdrijvend effect bevordert. Veel bitter voedsel ruimt ook residu in het lichaam op.

Je zou in ieder geval, zeker preventief, wat meer gewone uien, lente uien, alfalfa en waterkers, peulvruchten als aduki bonen, zwarte bonen, linzen en doperwten kunnen eten. Ook wortel, komkommer en sla. Zeewier heeft ook een vochtafdrijvend effect en helpt residu in de vaten te reduceren. Dat geldt overigens ook voor fruit zoals ananas en met name blauwe druiven.

Je kunt niet zo maar stoppen met medicijnen maar het is goed om dit eens te bespreken met je behandelaar. En heb je deze klachten nog niet, dan is het zeker aan te raden om deze gezonde voeding niet te laten ontbreken in je maaltijden.

Voeding is nutricijn.