Voeding tegen stress?
Steeds meer mensen hebben stress. Verkiezings- stress, sollicitatie stress, werk stress en ga zo maar door. Spanning veroorzaakt onder andere een hormonale verandering in ons lichaam. Gezonde spanning is goed. Stress ontstaat vaak wanneer men lang onder hoge spanning moet functioneren. Als men na de stress niet meer goed tot rust komt veroorzaakt dit gezondheidsproblemen en op langere termijn een burnout.
Leven in balans ligt voor de hand. Soms lukt dat, maar in de Westerse maatschappij is leven in balans op zich al een opgave. Werk, kinderen, sociale netwerk etc. Wat de meeste mensen vergeten is dat je jezelf wat weerbaarder kan maken tegen stress met behulp van voeding. Voeding heeft invloed op het chemische proces dat in je lichaam plaats vindt en beïnvloedt dus ook je hormoonhuishouding. Je kunt voeding dus inzetten als wapen tegen stress.
Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) bekijken we gezondheidsproblemen onderzoeken we de oorzaak en niet alleen de uiteindelijke klacht. Het is de bedoeling dat de oorzaak wordt behandeld en, liever in een eerder stadium, het probleem wordt voorkomen. Hoe sterk iemand is wordt bepaald door wat deze mee krijgt van de ouders (voorhemelse Qi in de nieren opgeslagen) en hoe de energie wordt gespaard en aangevuld door voeding (nahemelse Qi door middel van de longen, de maag en milt).
De antagonist van stress is rust en harmonie. In de TCM valt harmonie onder het Aarde element en resoneert met de milt en de maag. Aarde uit balans uit zich o.a. in piekeren en over-bezorgdheid, verstoring van bloedsuikers, slechte eetlust en afwijkende ontlasting. Door deze Aarde organen goed in balans te brengen en te houden kun je meer weerstand bieden aan dagelijkse gevoelens van negatieve stress doordat je beter in balans bent. Maar hoe dan? Hoor ik je denken.
De maag houdt van koelte en van vocht. De milt houdt van warmte en van droogte. Je ziet twee tegengestelde ‘belangen’. Dat klopt. Deze organen vertegenwoordigen het Yin en Yang aspect binnen het aarde element. Om de balans optimaal te houden, probeer je beiden te pleasen. Hoe?
Om je maag happy te houden doe je rustig aan met (thermisch-) heet voedsel. Zoals peper, gember, chili, koffie, zwarte thee en alcohol en voeding uit de friteuse. Af en toe is geen probleem, iets meer in de winter ok, maar overdaad schaadt.
Om de milt happy te houden eet je niet te veel (thermisch-) koude voedingsmiddelen. Zoals tropisch fruit zoals bananen, vruchtensappen, smoothies en shakes, en voeding uit de vriezer en de koelkast. Je milt houdt ook niet van te veel en te koud water. Zo nu en dan eens een smoothie of iets koud is geen ramp, maar dagelijks als ontbijt is echt te veel. Wees ook spaarzaam met voeding dat extreem bevochtigend werkt zoals zuivelproducten. Zuivelproducten vallen vaak ook onder het aarde element maar kunnen de spijsvertering erg belasten. Ze dragen bij aan slijmvorming in het lichaam. Dus doe daar rustig aan mee en zeker als je gezondheidsklachten hebt zoals bijvoorbeeld Astma. Maar wat dan wel?
Eet vooral gekookte voeding minimaal op kamer temperatuur. Zelfgemaakte soepen, granen pap liefst met water gekookt, congee en gestoomde of gekookte groenten (vochtig en warm zo please je maag én milt). Sudderen en lang koken neemt al een deel van de verterende functie van je spijsvertering over. Ook ingemaakte en gefermenteerde groenten zijn al een beetje voor verteerd. Ja ik hoor de mensen al reageren die rauw voedsel promoten. Op zich is daar iets voor te zeggen. Een beetje rauw voedsel bij een warme maaltijd kan prima. En alles rauw als je een hele sterke spijsvertering hebt, maar in mijn praktijk zie ik dat de meeste mensen geen optimaal functionerend spijsverteringsstelsel hebben. Niet in de laatste plaats door de slechte kwaliteit van ons voedsel.
Ten slotte. Nog iets dat met name met de feestdagen speelt. De smaak die bij het Aarde element hoort is Zoet. De zoete smaak versterkt, bevochtigt, kalmeert, balanceert en harmoniseert alle smaken. Het vormt het centrum van ons dieet. Maar, een te veel aan suikers verstoort de milt en kan residu in ons lichaam veroorzaken met als gevolg veel van onze welvaartsziekten zoals o.a. reuma, fybromyalgie, spierzwakte etc. Ook hierbij geldt dus weer balans. Dat bereiken we niet met de zoetjes en suikers die we tegenwoordig gebruiken of die UNDER COVER in de meeste bewerkte voeding zit zoals Dextrose, Druivensapconcentraat, Fructose, Lactose, Melasse, Geconcentreerd vruchtensap, Glucose, Moutextract. De zoete smaak die veel gezonder is, is die van nature zit in bijvoorbeeld wortel, pompoen, peulvruchten, granen, vlees, vis, ei, (de goeie) olie en vet.
Dus combineer alle smaken Zuur, bitter, zout en scherp lekker en harmoniseer ze met de zoete smaak en alles waar de maag en de milt blij van worden. En bedenk vooral, overdaad schaadt. Zo kun je jezelf helpen in balans en gezond te blijven ook door je voeding.
Wil je direct goed aan de slag? Meld je aan voor het 10 weken stress release programma.