Voedsel uit de Zee

Over vis is een hoop te doen. Uit verschillende bronnen wordt gemeld dat de Noorse kweekvis vol zou zitten met bestrijdingsmiddelen. De Pangasius kweekvis uit Vietnam is door de hoge toxische stoffen in de voeding ziek. Ze worden volgepropt met antibiotica. Geadviseerd wordt om in ieder geval niet meer dan 2 keer per week (vette) vis te eten om zo aan voldoende selenium, omega 3 en vitamine D te komen. Bij voorkeur wilde vis, die is veel rijker aan vitamines en mineralen dan kweekvis.

Verder verwijs ik je naar de site viswijzer om te zien wat nog verantwoord is. Je kunt bovenin een filter aan zetten waarmee je kunt kiezen of je alleen beste keus vis wilt zien of tweede beste keus.

Voor omega 3 kun je ook zeewier eten. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat van alles dat uit de zee komt, het minste kwik zit in zeewier. Omega 3 zit ook in vlees en eieren.

Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van zonlicht. De mate waarin dit gebeurt ligt aan de hoeveelheid en de intensiteit van de opgenomen zon. Tussen begin oktober en eind april haalt men in Nederland niet voldoende hoeveelheid UVB straling. Ook niet als je tussen 11.00 en 15.00 uur je huid bloot stelt aan de zon. Waarbij je ook moet weten dan mensen met een donkere huid veel langer in de zon moeten zijn om dezelfde hoeveelheid vitamine D op te nemen. In die maanden is het goed om juist op je vitamine D inname uit andere bronnen te letten. Dit kan door het eten van vette (wilde) vis.