Voedselcombinaties

De juiste vertering van je voedsel staat en valt bij de juiste voedselcombinaties. Deze zorgen ervoor dat je lichaam niet onnodig veel energie verbruikt bij de vertering van je voedsel en dat zo veel mogelijk voedingsmiddelen door je lichaam kunnen worden opgenomen. Door de juiste voedselcombinaties kan je milt beter zijn Yun Hua functie (zijnde transformatie en transport) uit oefenen. Hier volgen enkele adviezen die je helpen om meer, voor het lichaam benodigde, voedingsstoffen uit je voedsel te halen.

Eet eiwit rijk voedsel als eerste. Dit omdat eiwitrijk voedsel meer maagsappen nodig heeft dan andere voeding. Je vindt dit o.a. in dierlijke producten zoals vlees, kaas etc. en in peulvruchten, noten en zaden.

Zout voedsel voor andere smaken, zoet aan het eind. Een beetje zoute soep zoals miso of soep met sojasaus activeert de spijsvertering. Dus start niet met zoet.

Koolhydraten combineer je met groene groenten en eiwit en vet met groenten zonder koolhydraten. Eiwitrijk voedsel (vlees) kun je het beste met groene groenten combineren. Deze versterkt de vertering van eiwitten. Vlees bevat vet dat de spijsvertering van koolhydraten vertraagt en daardoor je milt voor een uitdaging stelt. Koolhydraten eet je voor een goede spijsvertering zonder of met zo min mogelijk vet. Kies per maaltijd 1 soort koolhydraat. Personen met een gezonde spijsvertering kunnen 2 soorten per maaltijd aan, maar toch is een soort per maaltijd aan te raden.

Alleen gekookt fruit aan het eind van de maaltijd. Fruit is alleen goed verteerbaar op een nuchtere maag. Dus als ontbijt of 3 uur na en 1 uur voor een maaltijd. Fruit verteert nl. in de dunne darm. Als de maag al is gevuld met ander voedsel kan het fruit niet direct door naar de dunne darm en gaat dit gisten in je maag voordat het in je dunne darm terecht komt. Bij gekookt fruit heb je dit probleem niet. Alleen gekookt fruit in kleine hoeveelheden eet je aan het eind van de maaltijd.

Noten en zaden Noten en zaden zijn een belangrijke bron van vitamine E en essentiƫle vetzuren. Een matig gebruik is aan te bevelen.