Voordelen groenten en fruit van biologische afkomst

Uit een analyse van de Newcastle University waarin 343 studies over biologische voeding zijn gecombineerd, blijkt dat het overschakelen naar biologisch geteeld fruit, groenten en granen je zoveel meer antioxidanten verschaft, dat dit vergelijkbaar is met 1 of 2 extra porties per dag. Zij constateren dat biologische gewassen tot 50% meer antioxidanten bevatten, maar ook meer vitamines en mineralen. Alleen vitamine E was bij de biologische variant wat lager. Ook bleek dat er in biologische gewassen minder schadelijke stoffen aanwezig zijn, zoals stikstof, nitraat en nitriet. Dit geldt ook voor zware metalen zoals cadmium, lood en kwik.

Nog een voordeel, gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen in de niet biologische teelt, maakt de plant lui. De plant hoeft zichzelf dan niet meer te verdedigen tegen schimmels en insecten en maakt dan minder actieve plantenstoffen aan, zoals salvesterolen. Salvesterolen blijken bij uitstek een krachtige beschermer tegen ziektes zoals kanker.

Kijk voor meer informatie over dit onderzoek op deze link