Vuur cuppen bij pijnklachten

cuppingVuur cuppen. Veel mensen zullen zich afvragen wat dat is. Sommige mensen hebben weleens gehoord van cuppen omdat dit vanuit hun cultuur al generaties lang wordt toegepast. Sommige mensen hebben die rode, blauwe of paarse rondjes bij iemand op het lichaam gezien. Denk hierbij ook aan de Olympische zwemkampioen Phelps die deze afdrukken op zijn schouders had tijdens de Olympische spelen.

De techniek van cuppen wordt binnen de Traditioneel Chinese Geneeswijze al eeuwen toegepast. Het is een techniek waarbij een stuk bamboe, een glazen bolletje of een bolvormig voorwerp van een ander materiaal, vacuüm wordt gezogen op de huid. Vuur cuppen wil zeggen dat dit vacuüm wordt bereikt door een vlam in de cup te steken zodat de zuurstof verdwijnt en de cup zich vervolgens vast zuigt op de huid. Door dit vacuüm wordt een substantie of Qi naar een hoger huid niveau verplaatst waardoor dit vervolgens kan worden afgevoerd door het lichaam.

Dit cuppen wordt vaak ingezet bij pijnklachten door stagnatie. Dit kan zijn door bloed, Qi, koude, hitte of iets dan binnen de TCG bekend staat als phlegm/damp (een soort residu).

Verschillende technieken zijn toepasbaar binnen het vuur cuppen. Dat wil zeggen er kan gevarieerd worden door verschillende gradaties aan de zuigkracht van de cup te bewerkstelligen, waarna de cup voor een tijdje op een plek op het lichaam blijft staan. Maar het kan ook gebeuren dat een therapeut overweegt om de cups snel op en af te plaatsen. Of de cup te bewegen over het gewenste gebied. Soms wordt de cliënt gevraagd een bepaalde beweging te maken terwijl de cup op het lichaam zit. Het ligt er aan wat de bedoeling van de cups is voor een bepaald probleem.

Ik zet het vaak in bij klachten als Frozen Shoulder en andere nek- en schouder problemen, maar ook bij een Golf- of tennis elleboog, bovenbeen of knieklachten, (onder-) rug problemen en bij verkramping of spierknopen. Bij vermoeidheid of slaap problemen geeft dit ook vaak een goed resultaat.

Meestal ontstaat er tijdens en/of na een behandeling een verkleuring op de huid. Deze kan rood, paars, blauw of zwart zijn. Maar ook een bloempatroon hebben. Deze verkleuring geeft dan aan waardoor de ‘pijn’ klacht is ontstaan.

Alhoewel cuppen een goede en veilige methode is om in te zetten door een daarvoor opgeleid persoon, wordt dit afgeraden bij huidproblemen, hartklachten, een zwak gestel of problemen met de bloedvaten.

Wil je weten of vuur cuppen je van jouw klachten af kan helpen? Neem contact met me op voor een gratis en vrijblijvende kennismakingsafspraak.