Waarom echte boter

Voedingsdeskundigen waarschuwen ons inmiddels voor de moderne, industrieel vervaardigde voedingsmiddelen. De voedingsindustrie waarschuwt ons voor een te hoog cholesterol en aadviseert ons cholesterol verlagende producten te eten, de farmaceutische industrie verkoopt graag cholesterol verlagende medicijnen. Lees meer over de cholesterol leugen.

In verschillende publicaties van onderzoeken kun je lezen dat na 1920 het aantal hart- en vaatziekten dramatisch gestegen is, terwijl de vetconsumptie en ook de verzadigde vetten nauwelijks zijn toegenomen. Een van de redenen waarom is dat de meervoudig onverzadigde vetten geoxideerd worden bij verhitting en vrije radicalen produceren.

Het probleem is dat geharde oliën grote hoeveelheden van de toxische transvetzuren bevatten, die alomtegenwoordig zijn in alle soorten industrieel geproduceerde voedingsmiddelen. Vroeger bestonden bijvoorbeeld de margarines voor 30 à 60% uit transvetzuren. Reeds in de jaren ’50 bestond het vermoeden dat deze transvetten slecht zouden zijn voor het hart; pas in 1990 werd dit onderzocht in grootschalige studies. Sinds de 21e eeuw doet de margarine-industrie inspanningen om het transvetgehalte zo laag mogelijk te houden. Maar de vraag is of dit voldoende is.

Transvetzuren zijn echte boosdoeners. We worden ten onrechte bang gemaakt voor de verzadigde dierlijke vetten terwijl de echte gevaarlijke vetten in de industriefood en fastfoodproducten volop aanwezig zijn. Meervoudig onverzadigde plantaardige oliën worden omgezet in verbindingen die op dierlijke vetten lijken. Je lichaam herkent ze niet, maar kan ze ook niet uitscheiden. Ze hopen zich dus in je lichaam op. Transvetten. ontstaan door verhitting van de anders zo gezonde onverzadigde vetzuren (vooral uit omega-3). Met de juiste bakoliën (bijv. olijfolie en kokosolie) en een niet te hoge baktemperatuur zorg je voor een minimum aan transvetten.

In de natuur zijn transvetten nagenoeg onvindbaar. Weer een goede reden om bijvoorbeeld echte boter en olijf- of kokosolie te kiezen i.p.v. al die zogenaamde ‘gezonde’ alternatieven. Transvetten zitten ook in andere producten zoals fastfood, frietjes, koekjes, cakes, donuts, snack en gedehydrateerde soepen.

Je schrikt je dood als je ziet in hoeveel voedingsmiddelen deze transvetzuren terug te vinden zijn in hele populaire producten die in de supermarkt schappen te vinden zijn.