Wat kan ik zelf doen voor mijn gezondheid?

Afgelopen week volgde ik een Webinar over Covid-19 van een voormalig bestuurslid van Academie Qing Bai. Hij is ook docent in Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft veel contacten over de hele wereld en dus ook in China. Hij vertelde dat de pandemieën van de afgelopen eeuwen daar, goed gedocumenteerd zijn. Ook in de zin van de kruiden formules die al duizenden jaren gebruikt worden en acupunctuurpunten die preventief en tijdens de verschillende fases van de ziekte kunnen worden gebruikt.

Om een lang verhaal kort te maken zal het eind van de pandemie nog een tijdje op zich laten wachten en mogen we met zijn allen hopen dat we gezond blijven of het goed doorstaan. In die zin kun je niet bepaalde dingen doen of laten om uit te sluiten dat je het oploopt. Maar je kunt de kans dat je het oploopt wel verkleinen. Ik heb het al eerder gehad over het feit  dat wat we wel zelf kunnen doen is ons aanpassen aan de situatie en onze verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gezondheid en die van anderen. Naast afstand houden is een van de sleutelwoorden ‘afweersysteem’. Dat deze optimaal werkt is nu van cruciaal belang. Wat doe ik zelf om gezond te blijven?

De praktijk is tot nader orde gesloten en ik volg de adviezen van de overheid hierover op. Zelf blijf ik zo veel mogelijk thuis en vermijd ik het contact met anderen met uitzondering van beeld bellen met vrienden en familie. Mijn man zit in de zorg, dus hij probeert  wel die 1,5 meter afstand te bewaren op het werk en heeft beschermingsmiddelen zoals plastic handschoenen. Gelukkig kan hij op de fiets naar het werk en hoeft niet met het openbaar vervoer. Wanneer hij thuis komt stapt hij direct onder de douche, gorgelt hij zijn mond en snuit zijn neus. Ik zelf kan nu niet werken en blijf zo veel mogelijk thuis. Ik ga alleen naar de supermarkt of de winkel voor de spullen die nodig zijn en beperk dit zo veel mogelijk tot 1 keer per week. Ik was mijn handen direct bij thuiskomst en droog ze af met tissues.

Om mijn immuunsysteem optimaal te houden slik ik Chinese kruiden. Ik zorg voor voldoende slaap. 7 tot 8 uur is echt nodig.  Ik bouw af vanaf 21.00 uur. Geen computer, laptop of mobiel en doe ontspannend dingen, de ontspanningsoefening die ik jullie heb toegezonden of mediteer. Ook beperk ik de momenten dat ik tv of radio of nieuws luister tot maximaal 2 keer per dag. Alle berichtgeving hierover de hele dag door veroorzaakt ook stress. Het is belangrijk zo veel mogelijk stress te vermijden. Stress ondermijnt je immuunsysteem.

Om in balans te blijven is beweging ook nodig. Ik maak een wandeling in de buurt maar vermijd plekken waar meer mensen zijn, ik ga in dat geval gewoon weg van die plek. Ik zie ook veel youtube filmpjes voorbij komen met sportoefeningen die je thuis kunt doen. Zelf loop ik de trap wat vaker op en af en maak mijn huis schoon. Ik heb een takenlijst gemaakt. Elke dag doe ik 1 taak. Ook de klusjes die ik al tijden voor me uit geschoven heb.

Ik kook elke dag. Liefst 2 keer per dag. Dat was ook het advies van die docent. Vorige keer gaf ik al het belang aan van alles dat bij de uienfamilie hoort. Groene groenten maar ook rode bietjes (zeker als je vegetariër bent). Zelf eet ik ook wat biologische vlees en vis. Het is juist nu heel belangrijk dat je warm gekookt voedsel eet (zeker in de ochtend) en koud, rauw voedsel en drank zo veel mogelijk vermijdt. Ik eet pap van volle granen gekookt met water en wat fruit, noten, zelfgemaakte soepen en stoofpotjes. Wij maken veel kippensoep met groenten en mais of congee.

Sinds enkele weken kook ik elke dag water en doe dit in een thermoskan, zodat ik de hele dag warm water of thee kan drinken. En ik begin de dag met een warm glas water en een halve uitgeperste citroen voor vitamine C. Een van de adviezen was ook, kleed je warm genoeg. Zeker in deze tijd kun je je vergissen als het warm lijkt maar er toch een koude wind staat. Vermijd dat je handen en voeten koud worden.

Ten slotte, mocht je symptomen krijgen als gevoel van uitputting, kortademigheid, verkoudheid en/of hoest, neem direct contact op met je huisarts. Verspil geen tijd om het: ‘nog maar even aan te kijken’. Zeker bij de eerste symptomen.

Blijf gezond!