Wat zijn nutricijnen

Nutricijnen zijn natuurlijke medicijnen die we in on-geraffineerde voeding vinden.

Welvaartsziektes als kanker, diabetes, hart- en vaatziektes et cetera zijn vaak te voorkomen door een gezonde voeding en levensstijl. Je kunt on-geraffineerder voedsel zien als medicijn.

Kankercellen haten kool. Kruisbloemige groenten zoals Broccoli, spruitjes , bloemkool bladkool zoals boerenkool, bevatten verschillende kankerwerende stoffen. Sulforafaan in bijv. broccoli is in staat om rechtstreeks op kankercellen in te werken en hun dood kan bewerkstelligen.

Knoflook en zijn verwanten ui, prei, sjalot en bieslook remmen de ontwikkeling van kanker af. Ze beschermen tegen de door de kanker aangerichte schade en hinderen hun groei. Vers geplette of uitgeknepen knoflook is de beste bron van kankerremmers en verdient de voorkeur boven supplementen.

Soja speelt een grote rol in hormoon afhankelijke kankers zoals borst en prostaatkanker. De isoflavonen in soja hebben een chemische structuur die lijkt op geslachtshormonen en hebben een remmende werking op de receptoren van de groeifactoren en op het afremmen van angiogenese. We hebben het dan over soja bonen en niet over supplementen op basis van isoflavonen.

In het Westen zijn onze spijsverteringsstelsels nog niet zo ingesteld op de vertering van sojabonen. Geadviseerd wordt om gefermenteerde soja te eten zoals Tofu.

Het kankerremmende bestanddeel Curcuminoiden in Kurkuma geeft dit kruid zijn gele kleur. De opname van kurkuma wordt gestimuleerd i.c.m. peper.

Groene thee bevat catechinen die kankerwerende eigenschappen hebben. De meeste van die stof wordt aangetroffen in verse Japanse groene thee die acht tot 10 minuten heeft getrokken. De met name in Japanse thee aangetroffen EGCG zit in de hoogste mate in senoha uchiyama thee en de gyokuro of sencha nr. 1. Deze EGCG heeft een sterke reactie tegen angiogenese.

Klein fruit zoals Frambozen, aardbeien, blauwe bessen en vossebessen hebben een belangrijke bron van polyfenolen als ellaginezuur, anthocyanidinen en proanthocyanidinen. Ellaginezuur verstoort de ontwikkeling van kanker. Anthocyanidinen in met name de blauwe bes remmen de angiogenese. Cranberry kan het beste in gedroogde vorm worden gegeten i.p.v. de saus.

Omega 3 in o.a. vette vis en versgemalen lijnzaad remt de ontwikkeling van borst-, prostaat-, alvleesklier en dikke darm kanker.

Tomaat heeft onder andere lycopeen, lid van de carotenoïden die de oranje/geel of rode kleur aan groenten geven. Het heeft een kankerremmende eigenschap. Met name op prostaatkanker. De kankerremmende werking ervan is optimaal als de tomaten in vet gestoofd zijn, bijvoorbeeld in sauzen op basis van tomatenpuree.

Citrusvruchten bestaan uit verschillende soorten polyfenolen en terpenen. Er is met name een risico afname van kanker in het spijsverteringskanaal. Deze polyfenolen kunnen ingrijpen in processen die leiden tot kanker. Ze versterken ook de kankerremmende werking van andere fytochemische stoffen in voeding.

Rode wijn heeft i.t.t. andere alcoholische dranken medicinale werking.  De polyfenolen zitten met name in de pitten en het vel. Waardoor de hoeveelheid polyfenolen in rode wijn aanzienlijk groter is. Reservatol in de druivenstruik is onderdeel van het afweermechanisme van de struik en helpt dus ook ons afweermechanisme te versterken. Doordat de wijn luchtdicht afgesloten wordt is er een hoog gehalte aan Reservatol in rode wijn. I.t.t. rozijnen die geen Reservatol meer bevatten. Deze breekt af bij blootstelling aan lucht en zon. Reservatol  is in 1996 als eerste aangewezen met het vermogen om te in te grijpen in de 3 stadia van de ontwikkeling van kanker.  Initiatie, promotie en progressie.

Pure chocolade met 70% cacao pasta bevat een belangrijke hoeveelheid polyfenolen (2 x meer dan in wijn) waarvan wordt vermoed dat ze een positieve uitwerking hebben op chronische ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Heeft een vertragende werking op longkanker.

  1. Eet alleen on-geraffineerde producten
  2. Voorkom overgewicht
  3. Eet niet meer dan 2 x per week vlees van biologische afkomst liever spaarzaam rood vlees
  4. Eet 2 x per week vette vis
  5. Vezels uit volkoren producten
  6. Eet gevarieerd liefst van biologische afkomst
  7. Stomen en kort roerbakken van groenten is beter dan koken
  8. Eet zuivel met mate jonge geitenkaas maximaal 40 gr. per dag.
  9. Beweeg voldoende. 45 minuten per dag stevig wandelen.

In hoeverre bovengenoemde voedingsmiddelen wel of niet of met mate te gebruiken wordt bepaald aan de hand van een Oosterse diagnose.