Winterse boerenkool

Boerenkoolstamppot, een heerlijk en gezond winters gerecht. Onze grootouders wisten al hoe gezond deze groeten is. De natuur geeft ons wat wij nodig hebben in elk seizoen. Het is daarom niet vreemd, dat boerenkool in het najaar, winter en vroege voorjaar van het land komt. Het is een stevige ‘koud weer’ groenten en als  de vorst erbij komt, zorgt het ervoor dat de kool nog iets zoeter van smaak is. Dit maakt het nog gezonden. En nee, de kool moet dan nog wel in de grond zitten om dat te bereiken, in de vriezer doet vindt dit proces niet plaats.

Verse groenten zijn altijd al gezond maar boerenkool in de winter is extra gezond. Vanuit de Chinese diëtiek is het verwarmend. De smaak is zoet en iets bitter-scherp. Dit betekent in dit kader dat het goed is voor je maag, longen en huid. Het voedt bloed en verhoogt je weerstand. Sulfaat in de sap van boerenkool kan ook ingezet worden bij maagzweren.

Westers gezien zorgen vitamines A, B en C voor een goede weerstand. Het is goed om te weten dat vitamine A ook nog goed voor je ogen is. De mineralen calcium en ijzer bevorderen de bot groei en de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

 

 

Een heerlijk recept voor boerenkool stamppot met jus
(2 personen)

600 gram aardappels in een laag water met wat zout opzetten met
600 gram gesneden boeren kool.
30 minuten laten koken
Afgieten, vang het afgietsel op en voeg daar een bouillon blokje aan toe
Stamp de groenten en aardappels fijn
Warm 150 gr boter langzaam op
Voeg een schepje arrowroot of maizena toe om te binden
Voeg voorzichtig het groenten nat toe tot de juiste dikte en smaak

Schep een bord boerenkool stamppot op een bord en voeg een kuiltje jus toe
Eventueel met een verwarmende rookworst erbij opdienen.

Eet smakelijk!