Yin en Yang, Moeder natuur en Vader Universum

Yin YangVandaag las ik een stukje van Ewald Wagenaar. Hij schreef over een prachtig filmpje met Julia Roberts over Mother Earth en filosofeerde over iets dat hij Vader Bestaan noemde.

Ik geloof al heel lang in de kracht van Moeder Natuur en zie dat als een manifestatie van Natuurwetten in de fysieke wereld om ons heen. En ik vermoed, zonder alle geloven van de wereld tekort te willen doen, dat geleerden en filosofen van toen, dit fenomeen probeerden te omschrijven in, voor de mens toen, begrijpelijke taal door middel van metaforen. Met andere woorden, ik denk dat de heilige geschriften van de verschillende volkeren, niet bedoeld zijn om letterlijk genomen te worden, maar dat de principes die worden beschreven, ons helpen, zaken in de fysieke wereld te duiden en als leidraad te fungeren om het beste uit ons zelf en de wereld om ons heen te halen.

Zelf vind ik alles beter te begrijpen sinds ik me verdiep in de principes van Yin en Yang. Deze gaat ervan uit dat alles zowel een Yin als Yang aspect heeft. Dat Yin en Yang afhankelijk zijn van elkaar, zonder inactiviteit geen activiteit. Zonder licht geen donker. Ze compenseren elkaar. In normale omstandigheden blijft het totaal binnen een gezet kader. 50% Yin en 50% Yang, zoals je op een standaard afbeelding van het Yin en Yang teken kunt zien, totaal is het 100%. De twee tegengestelde polen vormen samen een geheel. ‘Yin en Yang’ is geen statisch fenomeen, maar ze veranderen ten opzichte van elkaar. Ze vullen elkaar aan, stromen in elkaar over. Zoals de dag in de nacht, zomer en winter, inademing en uitademing en andersom. Na inspanning komt ontspanning. Extreem Yang wordt Yin en andersom. Ik denk dan aan stilte Yin, voor de storm Yang. Maar ook aan mensen die door een overweldigende emotie Yang, in shock raken en ineens heel Yin worden. Liggend, inactief, energie naar binnen naar de vitale organen.

Yin en Yang aspecten zijn niet alleen op wereld niveau te zien, eb en vloed, droogte en  regen, koude en warmte en ja ook haat en liefde en oorlog en vrede. Je vindt ze in alles terug. Dus ook in je dagelijkse leven op het werk en thuis, je levensstijl en in je voeding. Je hebt voedingsmiddelen die ten opzichte van iets anders meer yin of yang zijn. Dan moet je denken aan de reactie van het lichaam op het eten van deze voeding. Verkoelt het het lichaam? Denk aan tropische vruchten, nachtschades, snel groeiende zomergroenten, fruit, met een hoog vocht en kalium gehalte die een verkoelend (yin) effect hebben op het lichaam. Verwarmt het het lichaam (yang)? Denk aan traag groeiende granen, wortelgroenten, eiwitrijk voedsel zoals vlees, kip, eieren en kaas, rood vlees is dan weer yanger dan wit vlees. Maar wild en gevogelte is weer meer yang dan vis. Vis onderling kent ook yinne wit vis t.o.v. yange roodbloedige tonijn en zalm. Deze producten zijn ook vaak rijker aan natrium met een laag vochtgehalte. De bereiding van voedsel kan yangiseren zoals roosteren. Meer vuur, langer koken en druk (drukpan en ovengerechten) zijn yanger dan minder vuur, korte bereiding.

In de Yin en Yang theorie spreekt men over Dao of het ultieme principe waarop de Chinese Filosofie is gestoeld. De Weg. Dat zich extern manifesteert in het universum en intern in de mens. Ik heb eens een oud Chinese karakter gezien, dat lijkt heel erg op het plaatje van wat we nu DNA noemen. En het heeft tegelijkertijd overeenkomsten met, hoe de tijd en beweging die de planeten in het universum maken, wordt uitgebeeld.
Uit Dao, komt Tai Ji voort, het oneindige, soms ook Universum genoemd, dat de potentie heeft om iets te worden maar op zichzelf niets is. Wanneer dat ene zich deelt in Yin en Yang, de twee, en deze bipolaire krachten integreren, dan volgt De Drie, je kunt dit ook vertalen als de mens tussen hemel en aarde. Een manifestatie. Vervolgens deelt deze zich in de ‘tienduizend dingen’ ofwel zaken die wij waarnemen als de fysieke wereld om ons heen. Voor mij zie ik overeenkomsten tussen de Yin en Yang theorie en Moeder Natuur of Aarde en Vader Universum. Dat is dan weer voor mij een metafoor om alles in mijn wereld te duiden.

Ik lig hier heerlijk op mijn tuinbank lekker Yin te zijn en geniet van de zonnige Yange zon. Ik geniet van de tuin met het gras, de bamboe, de bomen en haagjes, bloemen en kruiden. Met in gedachten al die zaadjes die ik nog moet zaaien en stekken zodat ze nog kunnen ontspruiten in de Lente en zich ontwikkelen in de heerlijke groenten en fruit die moeder aarde mij biedt in de Zomer en Herfst.

Daarover gaat de 5- elementen theorie. Van de 2 uiteinden naar de 5 bewegingen. Maar daarover een andere keer.

Yῑn en Yáng Theorie