Zijn er gezondere alternatieven voor medicijnen?

cloudEnkele jaren geleden zag ik op BBC een documentaire over een arts Dr Chris van Tulleken  die medicijnen wilde mijden bij behandeling van pijn klachten, depressie, hoog cholesterol, diabetes et cetera. Omdat medicijnen niet alleen veel bijwerkingen hebben, maar ook omdat deze na enkele maanden hun werking verliezen.

In mijn praktijk spreek ik ook vaak cliënten die aangeven niet alleen allerlei supplementen te slikken, maar ook vaak aspirine, pijnstillers, antidepressiva en pillen ter voorkoming van hoog cholesterol en ga zo maar door. Nu wil ik niet zeggen dat al die mensen deze pillen moeten weggooien, maar ik denk wel dat het goed zou zijn zelf, eventueel samen met de huisarts, te overwegen of er gezondere en langduriger alternatieven zijn. Ik denk dat men met betere voedings- en leef gewoonten en in veel gevallen met behulp van Traditioneel Chinese Geneeswijze, beter af is.

Uit onderzoeken is gebleken dat de meeste medicijnen veel bijwerkingen hebben. Vaak nog erger dan de kwaal zelf. Dit zie ik ook in mijn praktijk. Wat nog erger is, is dat medicijnen blijkbaar na 2 tot 3 maanden vaak hun werking lijken te verliezen, maar de bijwerkingen blijven. Veel mensen slikken te snel, te vaak en te lang medicijnen, zonder te kijken of er gezondere alternatieven zijn.

Van Tulleken stelde vast in deze documentaire dat meer dan 90% van de patiënten in de UK, maar ik vermoed dat dit niet heel veel anders is hier, die een huisarts bezochten, de praktijk verlieten met een recept voor medicijnen. Hij kwam er ook achter dat toen hij zelf in een praktijk het spreekuur over nam bij een lokale huisarts, hij ook de meeste patiënten met een recept naar huis had laten gaan, ondanks zijn goede voornemens. Een van de oorzaken vond hij was het feit dat de arts binnen 10 minuten een diagnose moest stellen en een oplossing moest bieden. Ik begrijp dat  Nederlandse artsen ook maar een minuut of 10 de tijd krijgen per patiënt. Hij schreef, ook vaak onder druk van de patiënt zelf, meestal een recept voor medicijnen uit. Hij onderzocht hoe het ook anders kan.

Door wat meer tijd te nemen voor de patiënt en door naar alternatieven te zoeken vond hij veel oplossingen. Voor een patiënt met depressie bleek koudwaterbad zwemmen in een natuurbad tot vermindering van de klachten te leiden. Een patiënt met zware chronische pijnklachten ging bij een Tai Chi meester die gespecialiseerd was in pijnklachten in de leer, met geweldige resultaten. Een andere patiënt had zware nek en schouder klachten en was al jaren aan de pijnstillers. Zij bouwde zonder er erg in te hebben binnen een week haar medicatie af en ging met oefeningen aan de slag. Ook nam de arts een groep patiënt, die aan diabetes of hoog cholesterol leden, 5 dagen per week een half uur uit wandelen. Bij alle patiënten waren de waarden gedaald.

TuiNa Therapie en acupunctuur zijn bij uitstek een heel goed en veilig alternatief, zeker bij stress en pijnklachten maar ook andere klachten. In het geval van pijnklachten behaal ik dagelijks zeer goede resultaten met acupunctuur. Het zou goed zijn als huisartsen deze therapieën wat eerder in zouden zetten in plaats van pillen.

Wil je meer weten? Kijk dan deze filmpjes

Serie 1 deel 1

Serie 1 deel2

Serie 2 deel 1

Serie 2 deel 2 niet meer beschikbaar